Het eindigde bij een lichtelijk emotioneel stukje tekst, mijn laatste blog. Eentje waarin ik mijn gebroken hart een beetje probeerde te helen door lekker boos te doen. Er bestaat een vervolg op die blog. Eentje waarin ik mijn zogenaamde harde woorden terugnam omdat ik geloofde dat dit nodig was. Dat de jongen die op hersenloze manieren met mij omgegaan was een good guy-storyline nodig had, was deel van het proces. Net als het skippen van die verhaallijn en gelijk door naar de volgende. Dus hier even een bijpraatblog voor de geïnvesteerde lezers.
Veel dingen zijn gebeurd in de korte periode na de gemixte signalen en daarna heel weinig. Van echt net iets te hard gaan naar een semi-vrijwillig celibaat bestaan. Zo leverde mijn eerste blog een nieuwe inside joke op tussen mij en de knuffelkoala van alinea 4 en zette meneer de-laatste-jongen-met-wie-ik-naar-bed-had-moeten-gaan een heuse men ain’t shit-ual awakening in gang. Dat gevolgd door 1,5 maand geen seks, maar wel nog op zoek naar pleisters. Die ene tussendoor bleef voor geen meter plakken op mijn gapende vleeswond. Dus dat werd dan weer gevolgd door nog een keer 1,5 maand geen seks. Maar op een iets meer verlichtere manier, noem het misschien een seksverslaving-afkick-periode.
TMI wellicht of juist een misverstand over wat een seksverslaving inhoudt. Ik ben namelijk niet een van die mensen die dwangmatig porno kijkt op de wc op werk of die makkelijke prooien van straat plukt om mijn dagelijkse behoefte te bevredigen. Uiteraard geen enkel oordeel in deze woorden mocht dat wel je ding zijn, maar dat is niet my flavour of seksverslaving. In mijn geval houdt het vooral in dat ik het gebruik zoals anderen misschien bergen chocola en chips naar binnen werken in momenten van emotionele wanhoop. Te veel gevoelens en geen handleiding om ermee te dealen? Probeer Tinder! Of Feeld! Of Bumble! Of Hinge! Al heb ik nog nooit een date overgehouden aan die laatste, dus daar misschien niet alles op inzetten. Maar goed, dat dus. Of ja, niet meer. Of, niet meer zoals eerst in ieder geval. Geen seks-pleisteren op de manier hoe ik dat vroeger aanpakte. Als je op TikTok zit en een beetje in hetzelfde algoritme valt als ik, heb je ze vast ook voorbij zien komen (en hier komt een goed galgje termpje waarvan ik de interpunctie compleet verneuk): de ‘Ik besloot mijn eisen te verhogen en alleen nog mannen te daten die mijn tijd echt waard zijn’-naar-‘al 1,5 jaar geen seks’-pipeline.
Seks hebben we ondertussen wel weer gehad en – toch wel in een moment van zwakte – niet met een vent naar mijn hart zoals eigenlijk de bedoeling was. Wel een vent naar mijn hart op de moderne manier: een kwaliteits-fwb met een grote ‘k’ en precies genoeg icks om het ook daar te laten. De seks is anders, veel vrijer en meer voor mezelf. Ik denk het begin van mijn persoonlijke seksuele revolutie waarin ik mijn eigen grenzen en wensen ga verkennen in plaats die van mijn partners in ruil voor een beetje erkenning.
Of ik nu ook gelijk niet meer liefdesverslaafd ben, moeten we nog maar zien. Ik weet wel dat ik een heel nieuw hoofdstuk in aan het slaan ben. Eentje waarin ik ‘ik weet het nog niet’ voor het eerst echt durf te zeggen zonder een ‘maar’ erachter te plakken. Open vragen. Geen multiple choice meer. Er is niet iets als opties openlaten of mogelijke scenario’s vasthouden, want misschien hou ik me dan wel vast aan precies hetgeen wat mij tekort gaat schieten in wie ik zou kunnen zijn. Ik heb altijd heel veel vrijheid nodig gehad, maar heb het mezelf nooit durven geven. Ik ben nog nooit zo bewust geweest over wie ik ben en wat ik wil, juist omdat ik nu zie dat ik dat allemaal nog niet weet en mijn pad het uitzoeken daarvan is. Op sommige dagen bang en onzeker, maar als de zon schijnt en ik wandel met mijn moeder door het park, kan ik niets anders doen dat stralend zeggen “ik ben benieuwd”.
Mocht je trouwens zelf ook een handje hebben van seks-pleisteren en tijd hebben voor een emotionele zoektocht, dan raad ik je van harte het boek Verslaafd aan liefde van Jan Geurtz aan. Maak je geen zorgen, deze wordt aangeraden door therapeuten en valt dus niet onder de kwakzalver-categorie.